Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Nostrādāt?
21.01.2009

Vārds nostrādāt ir visās lielākajās latviešu valodas vārdnīcās. To lietojam, piemēram, šādos teikumos:

Nostrādājis visu gadu pie saimnieka.

– Darbs ir krietni nostrādāts.

– Sevišķi rūpīgi nostrādāts izrādes pirmais cēliens.

– Vīrieši ir gatavi nostrādāt kaut ko tādu, kas liek satraukties.

Bet pēdējos gadu desmitos, atdarinot krievu valodu, vārds nostrādāt manāms arī tādos gadījumos, kur latviski labāk iederas citi vārdi.

– Izbēguši trīs cietumnieki, jo modernā apsardzes sistēma nenostrādāja. Pareizi: – .. jo modernā apsardzes sistēma nav darbojusies.

– Prāmja «Estonia» radiobākām avārijas laikā vajadzēja nostrādāt. Pareizi: – .. vajadzēja signālizēt vai – raidīt signālus.

– Situācija Bosnijā pastiprina histeriju Krievijā un nostrādā par labu revanšistu spēkiem. Pareizi: – .. veicina revanša spēku darbību.

– Mākslas darbinieki balotējās vēlēšanās, bet ir jautājums, kas te nostrādāja vairāk – patiesa vēlēšanās darboties Latvijas labā vai tikai pierunāšana. Pareizi: – .. kas te bijis svarīgāks (nevis – kas te nostrādājis vairāk).

Tātad – vārdu nostrādāt varam lietot latviešu valodā. Bet nevajag to izmantot tiešai krievu valodas atdarināšanai tādos gadījumos, kad labāk iederas vārdi darboties, veicināt, signālizēt un citi.

Nav jāizmirst arī vārdi iedarboties, ietekmēt.

– Parīzē pamanīta kārtējā terroristu novietota bumba; par laimi bumbas spridzeklis nav nostrādājis. Pareizi: nav iedarbojies.

– Melīgiem priekšvēlēšanu solījumiem izdevies nostrādāt daudzu vēlētāju apziņā. Pareizi: .. izdevies ietekmēt daudzu vēlētāju apziņu.



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».