Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Tai skaitā?
21.01.2009

Krievu valodas atdarinājums nevietā manāms šādos teikumos.

– Baltijas asambleja pieņēma 14 rezolūcijas un dokumentus, tai skaitā paziņojumu par Krievijas ārlietu ministra Kozireva draudiem lietot militāru spēku etnisko krievu aizstāvēšanai tuvajās ārzemēs.

– 1995. gada pirmajā ceturksnī Latvijā reģistrēti tūkstoš piecsimt ugunsgrēku, kuŗos bojā gājuši simt divdesmit cilvēku, tai skaitā pieci bērni.

Krieviskā в том числе pārcēluma tai skaitā vietā latviski lietojam citus vārdus, piemēram, arī, starp tiem un citus. Minētie teikumi pareizi ir šādi.

– Baltijas asambleja pieņēmusi 14 rezolūcijas un dokumentus, arī (nevis – tai skaitā) paziņojumu par Krievijas ārlietu ministra Kozireva draudiem lietot militāru spēku etnisko krievu aizstāvēšanai tuvajās ārzemēs.

– 1995. gada pirmajā ceturksnī Latvijā reģistrēti tūkstoš piecsimt ugunsgrēki, kuŗos bojā gājuši simt divdesmit cilvēki, starp tiem pieci bērni.

Vēl citi teikumi.

– Žargonismi ir jauniešu, tai skaitā studentu valodas piederums.

– Iepazīstinām ar jaunākajiem notikumiem, tai skaitā ar kriminālvēstīm.

Labāk būtu: – Žargonismi ir jauniešu, arī studentu valodas piederums. – Iepazīstinām ar jaunākajiem notikumiem, arī ar kriminālvēstīm.

Tikpat nevēlams kā tai skaitā ir arī vārdu savienojums to skaitā, kas bijis lasāms bērniem domātā tekstā.

– Bet daudzi rūķi, arī es to skaitā, labi pazīstu 34 gadus vecu pusrūķi.

Šai gadījumā vārdi to skaitā ir gluži lieki, un tie jāizlaiž.

– Bet daudzi rūķi, arī es, labi pazīstu 34 gadus vecu pusrūķi.

Lai nu kur, bet bērniem domātos tekstos nedrīkst būt nevajadzīgi citu valodu atdarinājumi, ja vien vēlamies, lai izaugtu jauna paaudze, kas runātu labā latviešu valodā.



Vārda dienas
Alfs, Bernadeta, Mintauts
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».