Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Daudz un dažādi?
21.01.2009

Pareizi ir teikumi, kuŗos minēts vārdu savienojums daudz dažādu.

– Tālajā ceļā gadījās sastapt daudz dažādu cilvēku.

– Indijā ir tradicijas, daudz dažādu tautu un ticību, daudz dažādu arodu un amatu.

Šais teikumos ir runa par dažādām tautām un ticībām, dažādiem arodiem un amatiem, par dažādiem cilvēkiem. Turklāt šo tautu, ticību, arodu, amatu un cilvēku ir daudz. Vārds dažādi, dažādas norāda uz kādām nenosauktām īpašībām, bet vārds daudz lietots, lai apzīmētu kādu lielu, bet nenoteiktu aplūkoto parādību daudzumu.

Vārdi daudz dažādi apzīmē parādības no dažādiem viedokļiem, tie nav vienlīdzīgi teikuma locekļi, kuŗu starpā varētu likt saikli un. Bet tagad ļoti bieži šāds nevajadzīgs un starp vārdiem daudz dāžādi tiek ievietots, un rodas šādi ne visai loģiski teikumi.

– Uldim Dumpim teātrī, kino, radio un televīzijā bijušas daudz un dažādas lomas.

– Televīzijas un radio korespondenti šogad satikuši daudz un dažādu cilvēku.

– Pirms Amerikas atklātām tenisa meistarsacīkstēm bija daudz un dažādas informācijas par pasaules lielākā tenisa vīra Pīta Samprosa piedalīšanos.

Minētajos teikumos saiklis starp vārdiem daudz dažādi ir jāizlaiž. Tātad – bijis daudz dažādu lomu vai – bijušas daudzas dažādas lomas; satikuši daudz dažādu cilvēku; daudz dažādas informācijas.

Tas pats sakāms arī par vārdu savienojumu daudzi un dažādi. Arī te saiklis un ir lieks.

– Par saimniekošanas jautājumiem notiek daudzi un dažādi semināri. – Jaunais likumprojekts samazina daudzo un dažādo instrukciju lomu.

– Ceļotājiem Latvijā ir daudzas un dažādas iespējas.

Labāk teiksim – notiek daudz dažādu semināru vai daudzi dažādi semināri; samazina daudz dažādo instrukciju lomu vai daudzu dažādo instrukciju lomu; ir daudz dažādu iespēju vai ir daudzas dažādas iespējas.

Vēl daži teikumi kopā ar labojumiem.

– Jūras svētkos Liepājā varēja piedalīties daudzās dažādās norisēs (nevis – daudz un dažādās norisēs).

– Varam izvēlēties, jo Rīgā notiek daudz dažādu koncertu (nevis – daudz un dažādi koncerti).

– Tikko Reinis Kalniņš mums stāstīja, cik daudz dažādu ciešanu cilvēki pārdzīvojuši padomijas vergu nometnēs (nevis – cik daudz un dažādu ciešanu).



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».