Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Atdot parādu, atdot balsis
21.01.2009

Latviski var sacīt – atdot parādu, atdot atpakaļ mantu. Ja ko atdod, tas pašam nepaliek.

Bet avīzēs tagad manāmas ziņas, ka pēc pašreizējām iedzīvotāju aptaujām puse Latvijas iedzīvotāju būtu ar mieru atdot balsis par iestāšanos Eiropas Savienībā. Tā vien liekas, ka šai gadījumā ir darīšana ar tā sauktajiem krievvalodīgajiem, jo krieviski saka – отдать голос. Latviski nesakām – atdot balsi, bet gan – nodot balsi vai balsot.

Bet krieviska domāšana mūsu valodā iezīdusies ļoti stipri. Par balss atdošanu masu saziņas līdzekļi sāka runāt pirms gadiem četrdesmit. Lai gan jau pagājuši vairāk par desmit gadiem, kopš atjaunota Latvijas valsts, joprojām bieži manāmi šādi teikumi.

– Polītikā atkal cenšas ienākt Zīgerista kungs. Tie, kas pirms deviņiem gadiem par viņu atdeva savas balsis, bija cerējuši, ka viņš tos aizstāvēs.

– Aizsargiem jāizlemj, par kuŗām polītiskajām organizācijām atdot savas balsis.

– Savu attieksmi rādām vēlēšanu laikā, atdodot balsi par kādu partiju.

– Daudzi baltkrievi atdotu savas balsis par nacionāļu pretiniekiem, kuŗi vēlas atjaunot bijušajai padomijai līdzīgu veidojumu.

– Mēs vēl neesam pietiekami redzējuši jaunās partijas polītiskā darbā, lai varētu par tām droši atdot savu balsi.

Visos minētajos teikumos vārdu savienojums atdot balsi vietā pareizā latviešu valodā jāsaka vai nu nodot balsi, vai balsot. Labosim.

– Polītikā atkal cenšas ienākt Zīgerista kungs. Tie, kas pirms deviņiem gadiem par viņu nodeva savas balsis (vai – balsoja), bija cerējuši, ka viņš tos aizstāvēs.

– Aizsargiem jāizlemj, par kuŗām polītiskajām organizācijām nodot savas balsis (vai – balsot).

– Savu attieksmi rādām vēlēšanu laikā, nododot balsi (vai – balsojot) par kādu partiju.

– Daudzi baltkrievi nodotu savas balsis (vai – balsotu) par nacionāļu pretiniekiem, kuŗi vēlas atjaunot bijušajai padomijai līdzīgu veidojumu.

– Mēs vēl neesam pietiekami redzējuši jaunās partijas polītiskā darbā, lai varētu par tām droši nodot savu balsi (vai – balsot).

Pavisam nevietā ir vārdu savienojums atdot balsi, ja runā par Latvijas patriotiskiem spēkiem vai par Rietumeiropu. Tālāk teikumi kopā ar labojumiem. – Latvijas patriotiem ir pilsoņa tiesības balsot (vai – nodot balsi, nevis atdot balsi) pašvaldību vēlēšanās.

– Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā par Lionelu Žospjenu balsoja (vai nodeva balsis, nevis – atdeva balsis) 23,2 procenti vēlētāju.



Vārda dienas
Bārbala, Līksma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».