Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Ēstuve
14.03.2009

Vārdu ēstuve tagad dzirdam biežāk nekā pirms gadiem desmit. Daži teikumi no laikrakstiem.

– Luksemburgā ir daudz ātro ēstuvju un dārgo restorānu.

– Ja karsta saule vai pirkumu smagums šķita par grūtu, atveldzēties varēja vietējās ēstuvēs.

– Bijušie kaŗotāji jau iekrājuši naudu un atvēruši Afganistanas ceļmalās ēstuves.

Dzirdami jautājumi, vai vārds ēstuve esot ieteicams labā valodā. Šis vārds darināts pareizi – no darbības vārda ar izskaņu -uve, nosaucot vietu, kur notiek ar pamatvārdu nosauktā darbība, tāpat kā pārceltuve, mazgātuve un citi vārdi. Vārds ēdnīca par nevēlamu atzīts jau sen. Jāņa Endzelīna rediģētajā Veltas Rūķes sakārtotajā grāmatiņā «Valodas un rakstības jautājumi», kuŗos pēdējais izdevums iznācis 1994. gadā, ir teikts:

««Ēdnīca», ko daži sākuši lietāt «restorāna» nozīmē, ir nepareizs darinājums, jo -nīca nav latviešu piedēklis un ar to atvasina substantīvus tikai no adjektīviem un substantīviem, piemēram, slims – slimnīca, siers – siernīca, bet ne no verbiem. Pēc citu vietu apzīmējumu parauga var lietāt atvasinājumu ar -uve: ēstuve

Vēršoties pret Endzelīna un emigrējušās Rūķes ieteikumiem, padomju okupācijas gados vārdu ēstuve visādi pēla un kultivēja aplamo darinājumu ēdnīca, kas it kā esot ieviesies. Noklusēja, ka vārds ēstuve sastopams jau latviešu folklorā un literātūras klasikā, bet Plūdonim tas ir arī dzejā. Padomju okupācijas laikā līdzīgi pēla arī citus labus vārdus, piemēram, sauklis, kas tomēr valodā nostiprinājās. Tagad valodā nostiprinās arī vārds ēstuve. Labākajā Latviešu valodas vārdnīcā, ko sarakstījis Kārlis Mīlenbachs, ievietots arī vārds ēstuve, bet tas tīši nav ievietots padomju okupācijas gados izdotajās vārdnīcās, arī Latviešu literārās valodas vārdnīcās, kas turpretim ir piesātināta ar dažādiem krievu valodas atdarinājumiem. Bet vārds ēstuve ir Jāņa Bičoļa un Valerijas Bērziņas-Baltiņas veidotajā Latviešu valodas vārdnīcā, ko akceptējusi ārzemju Latviešu valodas komisija un 1993. gadā laidusi klajā Amerikas Latviešu apvienība. Šai vārdnīcā skaidrots: ēstuve – ēdienu nams, restorāns, ne ēdnīca.

Var slavēt Latvijas laikrakstus, kas teicamo vārdu ēstuve sākuši biežāk lietot. Vēl daži teikumi.

– Superzvaigzne Madonna plāno atvērt pati savu viesnīcu un ēstuvi Londonā.

– Paēst var Makdonalda ēstuvēs, un sestdienās Briseles iedzīvotāji ļoti iecienījuši šīs ēstuves.

Kā redzam, mūsu laikraksti lielāko tiesu runā par ēstuvēm ārzemēs. Šo labo, bet vēl it kā neparasto vārdu varētu lietot arī Rīgas un citu Latvijas pilsētu firmas, liekot saviem ēdienveikaliem uzrakstu – ēstuve. Tad mēs varētu apmeklēt ēstuves tepat Latvijā.



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».