Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Vislatvijas?
25.04.2009

Latviešu valodā nav vēlams vārds Vislatvijas, kas ir krievu valodas atdarinājums. Tomēr pēdējos gados manāms, ka šo vārdu lieto itin bieži, jo krievu valodas ietekme nevis mazinās, bet pastiprinās. Agresīva krievu valodas uzmākšanās manāma arvien vairāk. Pašreiz afišā lasāms, ka būšot Vislatvijas dziesmu svētki.

Pašlaik notiek gluži tā, kā vēlējās žurnāls «Padomju Latvijas Komūnists» 1974. gada 8. numurā publicētajā rakstā «Latviešu valodas attīstība sociālistisko nāciju uzplaukuma un tuvināšanās procesā», kur paustas domas par mūsu valodas tuvināšanu krievu valodai. Arī tagad mums vēl atmiņā ir 1991. gada Vislatvijas glābšanas komiteja, kas vērsās pret Latvijas neatkarības atjaunošanu. Likums gan liedz šās komitejas dalībniekiem darboties valsts varas iestādēs, bet vārds Vislatvijas daudziem šķiet piemērots, un joprojām manāmi šādi teikumi.

Vislatvijas jaunatnes tūristu sacensības ir klāt.

– Vides aizsardzības kluba Rīdzenes nodaļa un Latvijas koalīcija par tīru Baltiju organizē Vislatvijas jūras krasta sakopšanas talku.

– Beidzies Vislatvijas skolu jaunatnes konkurss par enerģētiku.

Šais teikumos vārda Vislatvijas vietā labāk iederas vārds Latvijas.

Latvijas (nevis Vislatvijas) jaunatnes tūristu sacensības ir klāt.

– . . organizē Latvijas (nevis Vislatvijas) jūras krasta sakopšanas talku.

Skolās latviešu valodai būtu jāatbrīvojas no krievu valodas liekas ietekmes, tāpēc teiksim: – Beidzies Latvijas (nevis Vislatvijas) skolu jaunatnes konkurss par enerģētiku.

Citreiz nelatviskā vārda Vislatvijas vietā varam izvēlēties vēl kādas izteikšanās iespējas.

– Sācies grupas «Menuets» koncertceļojums pa visu Latviju (nevis – Vislatvijas koncertceļojums).

– Latvijas Pensionāru federācijas kongresā vairāki delegāti ierosināja rīkot veco ļaužu protesta akcijas visā Latvijā (nevis – Vislatvijas akcijas).

Labojams arī šāds teikums.

– Televīzija piedāvā R. Paula jubilejas Vislatvijas turnejas koncerta pirmo daļu. Pareizi: – Televīzija piedāvā R. Paula jubilejas Latvijas turnejas koncerta pirmo daļu.

Pavisam slikti, ja krievisko, padomju okupācijas laikā ieviesušos vārdu Vislatvijas lieto tādos teikumos, kuŗos satura ziņā tam nav vietas.

Vislatvijas Latviešu leģiona atceres diena šogad notika Liepājā.

Labosim: – Latviešu leģiona atceres diena šogad notika Liepājā.

Un būs vispārējie Latvijas dziesmu svētki, nevis Vislatvijas dziesmu svētki.



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».