Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Trāpīt desmitniekā, simtniekā, tūkstotī?
25.04.2009

Pēdējos gados valodā daudz mazāk nekā padomju okupācijas laikā dzirdam nevietā lietotu militāru leksiku. Laimīgā kārtā teātra kritiķi vairs neraksta par «ideoloģisku bumbu sprādzieniem aktieŗu galvās», arī polītiķi nerunā par «kontrpropagandas atomuzbrukumiem», žurnālisti tikuši ārā no «grūtību mīnu laukiem» un citām sabrukušajā padomijā parastām pārmērībām valodas stilā.

Tomēr daži šā stila veidi manāmi joprojām. Viens no tiem ir – trāpīt desmitniekā. Kā zināms, mērķī šaušanā ir apļi cits citā, kas sanumurēti no viena līdz desmit. Ar desmit apzīmē pašu mazāko apli mērķa centrā, un labs šāvējs cenšas iešaut tieši desmitniekā.

Bet jauna mūzikas zinātniece, kas aizrāvusies ar šaušanas lietām, raksta: – Pēteris Plakidis ar vārdiem nemētājas, bet, ja ko saka, tad trāpa tieši desmitniekā.

Kāda paidagoģijas jautājumu apcerētāja ir pieticīgāka: – Anonīmais rakstītājs trāpījis vismaz astotniekā, labi zināms, ka skolās vēl nemāk parādīt demagogam īsto vietu.

Teātŗa kritiķe raksta: – Harijs Liepiņš mēdza sacīt, ka vajag trāpīt desmitniekā, lai skatītāji teātrī būtu pārliecināti.

Labāk būtu, ja desmitniekā trāpītu sportisti, kas nodarbojas ar šaušanu mērķī. Bet aplūkotajos teikumos būtu vēlams pateikt īstos vārdus (vai kā citādi), nevis trāpīt desmitniekā vai astotniekā. Par demagogu varētu uzrakstīt gandrīz patiesību (ja rakstītājs baidās pateikt visu).

Pārspīlējumi, kas valodā bija stipri izplatīti padomju okupācijas laikā, diemžēl gadās arī tagad. Dažiem rakstītājiem nepietiek ar trāpīšanu desmitniekā. Viņi izvēlas vēl lielākus skaitļus, lai gan, šaujot mērķī, tādu nemaz nav, un runāšana par trāpīšanu simtniekā vai pat tūkstotī izklausās smieklīgi.

Diemžēl šādi teikumi tomēr ir.

– Ar desmitnieku vien tagad ir par maz, nepieciešams trāpīt simtniekā.

– Daugavas fonda ziedojumu vācējiem tagad ir liela vērtība, un viņi cenšas trāpīt tūkstotī.

Šādi muļķīgi pārspīlējumi galīgi iznīcina domu, ko centušies pateikt rakstītāji. Labāk būtu atteikties no vecās padomju laika pārspīlētās valodas. Ārpus šaušanas sacensībām nebūtu jārunā par trāpīšanu desmitniekā un nekādā ziņā jau ne simtniekā vai tūkstotī.



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».