Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Saturēt
25.04.2009

Grāmatas sākumā vai beigās iespiež satura rādītāju. Tomēr latviski sakām, ka grāmatā ir, piemēram, desmit nodaļu, nevis – grāmata satur desmit nodaļas.

Grāmatiņā «Dažādas valodas kļūdas», kuŗas pēdējais izdevums nācis klajā 1994. gadā, Jānis Endzelīns par to raksta: «Varam, piemēram, ko kopā «saturēt», bet tagad šo verbu sastopam rakstos arī ar to nozīmi, kas ir krievu verbam содержать un vācu enthalten; piemēram, «šis raksts nekā Latvijai naidīga nesaturēja». Latviskāk būtu: «šai rakstā nebija nekā Latvijai naidīga».»

Diemžēl arī tagad vārds saturēt gadās kā krievu vai vācu valodas atdarinājums. Ja kādam tas patīk, lai tas savā valodā tā runā. Bet neaizmirsīsim valodnieka piezīmi, ka latviskāk tomēr būtu vārdu saturēt nelietot pēc krievu vai vācu valodas līdzības.

Daudzi tagadējie plašas saziņas līdzekļi dēvējas aiz anglomanijas par masu medijiem, bet vārdu saturēt tie lieto kā krievu vai vācu valodā.

– Dzērvenes satur skābi, kas nomāc iekaisumus.

– Grāmata satur informāciju par olimpiskās kustības vēsturi un par šo kustību Latvijā.

– Daudzgadīgie gaiļpieši, kas zied pavasarī, satur C vitamīnu.

– Austersēne satur bioloģiski aktīvas vielas.

– Āboli satur vērtīgas organiskas skābes.

– Burkānu sula satur B grupas vitamīnus, PP, C un E vitamīnu.

Daļa minēto teikumu acīm redzami tulkoti no krievu valodas. Bet tas nenozīmē, ka tulkojumā vārds satur jālieto kā krievu valodā. Neaizmirsīsim, ka mūsu valoda ir kā pirkstu nospiedums, kas par runātāju sniedz informāciju arī kā par krievu valodas atdarinātāju. Minētajos teikumos varētu izteikties latviski.

– Dzērvenēs ir skābe (nevis – dzērvenes satur skābi), kas nomāc iekaisumus.

Grāmatā lasām (nevis grāmata satur) informāciju par olimpiskās kustības vēsturi un par šo kustību Latvijā.

– Daudzgadīgajos gaiļpiešos, kas zied pavasarī, ir C vitamīns (nevis – gaiļpieši . . satur C vitamīnu).

– Austersēne bagāta bioloģiski aktīvām vielām (nevis – satur bioloģiski aktīvas vielas).

– Ābolos ir vērtīgas organiskas skābes (nevis – āboli satur vērtīgas organiskas skābes). – Burkānu sulā ir B grupas vitamīni, PP, C un E vitamīns (nevis – burkānu sula satur . . vitamīnus . . ).



Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».