Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Mazskaitlīgs?
25.04.2009

Vārds mazskaitlīgs ieviesās padomju okupācijas gados no krievu valodas, atdarinot vārdu малочисленный. Šāds atdarinājums parādījās bez īpašas vajadzības, jo mūsu valodā jau ir piemēroti vārdi. Tomēr vārds mazskaitlīgs manāms joprojām.

– Lielām tautām ir pavisam citāda etniskā psīcholoģija nekā mazskaitlīgajām.

– Somijas valsts uzņēmusies pilnu morālu atbildību par mazskaitlīgo sāmu tautu, kas dzīvo tās territorijā.

– Neizdevīgo laika apstākļu dēļ no kvadrātmetra ievākto tomātu daudzums ir visai mazskaitlīgs.

Labosim.

– Lielām tautām ir pavisam citāda etniskā psīcholoģija nekā mazajām (nevis mazskaitlīgajām).

– Somijas valsts uzņēmusies pilnu morālu atbildību par mazo sāmu tautu (nevis – par mazskaitlīgo sāmu tautu), kas dzīvo tās territorijā.

– Neizdevīgo laika apstākļu dēļ no kvadrātmetra ievākto tomātu daudzums ir visai mazs (nevis mazskaitlīgs). Vai vēl labāk: – Neizdevīgo laika apstākļu dēļ no kvadrātmetra ievākts maz tomātu.

Padomju okupācijas gados vienmēr tika uzsvērts, ka mums esot jāmācās no «lielās krievu valodas». Tā mums uzspieda mazvērtības sajūtu, un mūsu valodai piedēvēja nepilnību. Arī tagad neesam tikuši vaļā no šādas uzspiestas apziņas. Dzirdami apgalvojumi, ka vārds mazskaitlīgs esot nepieciešams, jo tas ne vienmēr esot tas pats kas mazs. Taisnība gan, tikai mums tāpēc nepavisam nav vajadzīga krieviskais vārds mazskaitlīgs, jo mums citu nozīmes nianšu izteikšanai ir citi savi vārdi.

Nelielā (nevis mazskaitlīgā) skolā ir trīs deju kollektīvi.

– Spriežot pēc presē publicētām ziņām, šī organizācija ir niecīga (nevis mazskaitlīga).

– Lībieši Latvijā ir sīks (nevis mazskaitlīgs) etnoss.

Tomēr visbiežāk latviešu valodā iederas vārds mazs (nevis mazskaitlīgs), tāpat kā iederas liels (nevis daudzskaitlīgs). Mums ir arī vārds vidējs, kas ir vidū starp vārdiem mazs un liels. Tāpat kā nesakām vidskaitlīgs, neteiksim ne mazskaitlīgs, ne daudzskaitlīgs.

Pareizs ir šāds teikums: – Vidējām un mazām partijām vēlēšanu likums liek izšķirties par turpmāko rīcību.

Nelietosim arī vārdu mazskaitlīgums.

– Frakcijas mazskaitlīguma dēļ neko manāmu neizdevās panākt. Labosim: – Tā kā frakcija bija maza, neko manāmu neizdevās panākt.



Vārda dienas
Ginta, Gunda, Gunta
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».