Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Viens otru
25.04.2009

– Tiesisku valsti veido trīs varas atzari: likumdošanas, izpildu un tiesu vara, un šie trīs atzari uzrauga, kontrolē un līdzsvaro viens otru, tādā veidā nodrošinot cilvēku tiesības un brīvības.

Šai teikumā runāts par trim varas atzariem, bet pēc tam teikts, ka tie līdzsvaro viens otru. Rodas jautājums – kas līdzsvaros trešo?

Lai nerastos šāds pārpratums, vārdu viens otru vietā šeit iederas vārdi cits citu: šie trīs atzari uzrauga, kontrolē un līdzsvaro cits citu.

Līdzīgi labojams arī šāds teikums:

– Krievijas valdība nav mainījusi savu taktiku, joprojām cenšoties pretstatīt Baltijas valstis vienu otrai.

Tā kā Baltijas valstis ir trīs, labāk teiksim, ka Krievija cenšas pretstatīt Baltijas valstis citu citai (nevis vienu otrai).

Vārdi cits citam iederas labāk nekā viens otram arī tad, ja ir runa vairāk nekā par trim.

Kārlis Mīlenbachs Latviešu valodas vārdnīcā minējis piemēru: divpadsmit velni viens pakaļ otra klūp iekšā, kas ņemts no kādas pasakas. Un Mīlenbachs piebilst: pareizāk būtu: cits pakaļ cita.

Gluži tāpat būtu vēlams runāt arī mums.

– Mēs visi varam palīdzēt cits citam (nevis – viens otram).

– Paši čečeni par spīti Krievijas polītiķu cerībām nav sākuši cits citam (nevis viens otram) raut nost galvas.

– Daudzu nemīlētas stāv daudzstāvu blokmājas cita pie citas (nevis – viena pie otras) Pļavniekos, Purvciemā, Mežciemā, Ķengaragā, Imantā, Bolderājā. Visas līdzīgas cita citai (nevis – viena otrai). Tautā iesauktas par sērkociņkastītēm, un ne velti: tāpat kā sērkociņi, kas, cits pie cita (nevis – viens pie otra) piespiedušies, guļ kastītē, arī cilvēki dzīvo saspiesti cits pie cita (nevis – viens pie otra) šo māju dzīvokļos.

Kāds runātājs rīkojās prātīgi, pats sevi labodams:

– Latīņamerikas pilsētās liela daļa iedzīvotāju mitinās būdās un ir sadalījušies grupās, kas viena otru apkaŗo, piedodiet, pareizi jāsaka – cita citu apkaŗo.

Bet pareizs ir šāds teikums: – Vīrs un sieva ģimenē papildina viens otru.

Tāpat var runāt arī citos gadījumos, kad nav vairāk pieminēto par diviem.



Vārda dienas
Georgs, Jurģis, Juris
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».