Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Ar kājām gaisā
25.04.2009

Pirms gadiem trīsdesmit rādīja filmu «Ar kājām gaisā», kuŗas nosaukumā bija atdarināts krievu valodas teiciens вверх ногами. No tā laika mūsu valodā nereti bez vajadzības dzirdams vārdu savienojums ar kājām gaisā, aizmirstot, ka ir arī vārdi augšpēdu, otrādi un citi, kam nav nekādas vainas un kas iederas savā vietā.

Bet arvien dzirdami šādi teikumi.

– Mākslinieka zīmētā skice bija iespiesta ar kājām gaisā.

– Padomju režīms balstījās uz meliem, liekulību un bailēm, bet senais imperātīvs «Tev nebūs nepatiesu liecību dot» bija apgriezts ar kājām gaisā.

– Mums ir ko dot pasaulei, tikai paši esam jautājumu pagriezuši ar kājām gaisā un ieņēmuši diedelnieka pozu.

– Siltais ūdens krānā ir tikai pēc pusnakts, tad sākas lielā mazgāšana, un dzīve, tā sakot, apgriežas ar kājām gaisā.

Labosim.

– Mākslinieka zīmētā skice bija iespiesta ačgārni (nevis – ar kājām gaisā).

– Padomju režīms balstījās uz meliem, liekulību un bailēm, bet senais imperātīvs «Tev nebūs nepatiesu liecību dot» bija apgriezts otrādi (nevis – ar kājām gaisā).

– Mums ir ko dot pasaulei, tikai paši esam jautājumu pagriezuši greizi (nevis – ar kājām gaisā) un ieņēmuši diedelnieka pozu.

– Siltais ūdens krānā ir tikai pēc pusnakts, tad sākas lielā mazgāšana, un dzīve, tā sakot, apgriežas ačgārni (nevis – ar kājām gaisā).

Vēl citi teikumi kopā ar labojumiem.

– Lai pieņemtu darbā, pusaudzei lika sameklēt daudz dokumentu, bet, kad tos iesniedza, darbu tomēr atteica; velti bija izniekots laiks, un labais priekšstats par atbildīgiem darbiniekiem bija zudis (nevis – apgriezies ar kājām gaisā).

– Par prēmiju latviešu valodā saucam naudas balvu; bet likuma autori savu aplam izprasto (nevis – ar kājām gaisā apgriezto) prēmijas jēdzienu aizstāvēja ar ieganstu, ka tas esot starptautiski atzīts termins apdrošināšanas iemaksu nosaukšanai.

– Mums zināmajās runās vēsture bija sagriezta otrādi (nevis – ar kājām gaisā) un sagrozīti visiem zināmi fakti.

Bet varam teikt – ar kājām gaisā apgriezt kādu krēslu vai ķebli, ja vēlamies aplūkot apakšā piestiprinātu firmas zīmi; ar kājām gaisā varam pagriezt arī kādu dzīvnieku, piemēram, suni, lai sakoptu brūci vēderā. Tomēr arī šais gadījumos var teikt – apgriezt augšpēdu, otrādi vai kā citādi, kā labāk iederas.



Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».