Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Vairums no kuriem?
25.04.2009

Daudzos laikrakstos nepareizi veido sākumu palīgteikumam, kas seko pēc virsteikuma. Tomēr gadās arvien jauni šās nepareizības veidi ar citiem vārdiem, arī tādiem, kas redzami virsrakstā. Sāk likties, ka daudzos plašsaziņas līdzekļos par valodas veidotājiem kļuvuši vai nu tādi latvieši, kas savu valodu sāk aizmirst, vai pat tādi cittautieši, kas maz ielauzījušies latviešu valodā.

– Vēlēšanās piedalīsies polītiski ieinteresēti pilsoņi, vairums no kuŗiem aizstāv kādu partiju.

– Galaktikas centra rajonā ir izdevies atrast ap piecpadsmit kompaktu avotu, vairums no kuŗiem varētu būt karstas un masīvas zvaigznes.

– 1996. gadā gājuši bojā vairāk par tūkstoti cilvēku aviakatastrofās, vairumā no kuŗām avarējušas mazas lidmašīnas.

– Dundagas mežniecība piedāvā izsolei cirsmas, vairums no kuŗām izstrādājamas jebkuŗos laika apstākļos.

Labosim nelatvisko vārdu kārtu.

– Vēlēšanās piedalīsies polītiski ieinteresēti pilsoņi, no kuŗiem vairums (vai – no kuŗiem lielākā daļa, nevis – vairums no kuŗiem) aizstāv kādu partiju.

– Galaktikas centra rajonā ir izdevies atrast ap piecpadsmit kompaktu avotu, no kuŗiem vairums (nevis – vairums no kuŗiem) varētu būt karstas un masīvas zvaigznes.

– 1996. gadā gājuši bojā vairāk par tūkstoti cilvēku aviakatastrofās, no kuŗām vairumā (nevis – vairumā no kuŗām) avarējušas mazas lidmašīnas.

– Dundagas mežniecība piedāvā izsolei cirsmas, no kuŗām vairums (vai – no kuŗām lielākā daļa, nevis – vairums no kuŗām) izstrādājamas jebkuŗos laika apstākļos.

Palīgteikuma sākumā gadās vēl citi aplamā kārtā novietoti vārdi pēc krievu valodas gramatikas līdzības. Tālāk teikumi kopā ar labojumiem.

– Sākusies konkursa trešā kārta, uz kuŗu atbildes (nevis – atbildes uz kuŗu), gaidīsim četras nedēļas.

– Parasti kontrabandas preces noslēptas drošā vietā, līdz kuŗai aizkļūšanas ceļš (nevis – aizkļūšanas ceļš līdz kuŗai) ir viegli pārredzams.

– Augstskola vairs nav tā mācību iestāde, par kuŗu atmiņas (nevis – atmiņas par kuŗu) uztvēruši paziņojuma autori.

– Sintezētie attēli skaidri sadala šo ciešo dubultsistēmu divos atsevišķos ķermeņos, starp kuŗiem leņķiskais attālums (nevis – leņķiskais attālums starp kuŗiem) ir no sešām līdz deviņām loka sekundes tūkstošdaļām.

– Bija atklāta Kārļa Ulmaņa simt divdesmitajai dzimšanas dienai veltīta izstāde, kam materiālus (nevis – materiālus kuŗai) sagatavojis Daugavpils Novadpētniecības mūzejs.

– Dzirdamas nievas par latviešu tautu, bet es lepojos, ka piederu pie tās (nevis – ar piederību pie kuŗas es lepojos).



Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».