Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Tribunāls
20.01.2015

2015. gada 6. janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā pirmajā instancē tika skatīta krimināllieta pret Leonardu Inkinu, apsūdzot viņu nacionāla naida kurināšanā, par to vairāk var lasīt šeit.

Tiesas namā cilvēku bija daudz, tie visi bija atnākuši, lai atbalstītu Leonardu. Tiesas sēde bija paredzēta telpā, kur apsēsties varēja tikai nedaudzi. Pēc cilvēku protestiem tika ierādīta lielāka zāle, tajā apsēsties varēja gandrīz visi, un tiesa sākās.

KL 78. pantā ir veikti grozījumi, tāpēc apsūdzētā advokāts Vilhelms Kozlovskis iesniedza prasību apsūdzību atsaukt, tomēr tiesa to nepieņēma.

Apsūdzību uzturēja prokurore Līga Sudakova, tiesāja Una Melameda.

Eksperte Ilona Kronberga, Sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece, nolasīja ekspertīzes slēdzienu, kas uzdzina drebuļus – ļaunums tika saskatīts gan L. Inkina darbībā, gan darbības vārdos - itin visur, kur vien vajadzēja, tur tas bija.

Īsti nebija izprotams, kāpēc Iļja Ļenskis, kuŗš ir direktors mūzejam «Ebreji Latvijā», runāja par viņam zināmu nezin kādu folkloras motīvu – «ķiploku smaka no mutes», toties viņa teiktais, ka teksta mērķis ir arī pierakstīt žīdiem tieksmi pārņemt varu padomju sabiedrībā, jau vairāk tuvojās šī teksta būtībai, jo iekļāva vārdu «padomju».

Vēsturnieks Jānis Maurītis uzsvēra – darbā «Padomju Savienības žīdu katķisms» ir aprakstīta boļševiku taktika varas sagrābšanas laikā, viņš kā vēsturnieks to drīzāk uzskatot par smieklīgu, nevis naidu kurinošu.

Apsūdzētais L. Inkins liecināja skaidri un pamatoti. Klausītājiem jau šķita, ka pēc šīs liecības tiesai atliek tikai konstatēt, ka apsūdzētais nav atzīstams par vainīgu, bet prokurore lūdza tiesas sēdes pārtraukumu, lai sagatavotos debatēm. Varbūt tas viņai būs nepieciešams, lai konsultētos, kas to lai zina…

Tiesa turpināsies 9. februārī.



Ināra Randere
Biedrība «Latvietis»


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Mirta, Ziedīte
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».