Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


18. aprīlī filma «Būt latvietim» Aizputes kultūras namā
15.04.2015

2015. gada 18. aprīlī plkst. 14.00 Aizputes kultūras namā tiks rādīta Leonarda Inkina filma «Būt latvietim». Pēc tam - tikšanās ar filmas veidotājiem un biedrības «Latvietis» pārstāvjiem.

Filmas galvenais motīvs ir latviskums un latvietība. Ja domājat, ka mums nav par ko uztraukties, tad skaudrā reālitāte liecina par pretējo, un nepieciešamībai saglabāt savu tautu ir jāpakārto citi jautājumi.

Cik daudzi no mums vispār kādreiz ir padomājuši, ko tad īsti nozīmē būt latvietim? Vieniem ir svarīgi, lai pasē pie tautības būtu ierakstīts «latvietis», citi domā, ka pietiek piedzimt Latvijā un tad jau automatiski kļūst par latvieti. Filma tikai papildina un atgādina to, kam jābūt sirdī, domās un darbos.

Patriotiskās grāmatās mēs varam lasīt daudz dažādu patriotisku rīcību aprakstu, stāstus par brīvības cīņām, par cīnītāju ziedošanos. Daudzos atceres sarīkojumos un valsts svētkos runājam par patriotismu, par latviskumu, par sentēvu mantojumu – par latviešiem. Bet kāpēc mums ir jābūt latviešiem? Kāpēc mums tas ir svarīgi?

Savas tautības apziņa nav vajadzīga tikai vergam.

Filma ir kā atgādinājums un ceļvedis, kas rāda virzienu uz latviskumu, kā kļūt par latvieti. Filmā paustais nav gluži Bībeles baušļi, bet tuvu tam. Pieņemot tos, atzīstot un cenšoties dzīvē tos ievērot, mēs kļūsim par latviešiem, vienalga, vai rados mums ir angļi vai krievi.

Pats svarīgākais ir tas, kas notiek cilvēkā pašā, nevis tas, kas viņam dokumentos rakstīts. Pase var sadegt, radi aizbraukt uz ārzemēm, bet, ja esi sirdī latvietis, tad tāds paliksi. Var atņemt mantu, var nozagt naudu, bet nevar nozagt latviskumu!

Filmas autors aicina dzīvot ar devīzi: «Latvieti! Ja tev ir grūti – atrodi to latvieti, kam ir vēl grūtāk, un palīdzi viņam».

Filmā piedalās: kardināls Jānis Pujats, pretošanās kustības dalībniece Lidija Lasmane Doroņina, dziesminieks Valdis Atāls, Okupācijas muzeja administrātors Jānis Atis Krūmiņš, pretošanās kustības dalībnieks Konstantīns Pupurs, RLB Tautas dzīvā spēka pētniecības centra vadītāja Ilva Duļevska, grāmatas «Būt latvietim» autors Jānis Miezītis, filmas autors Leonards Inkins.

Pretošanās kustības dalībniece Lidija Lasmane Doroņina filmā saka: «Ja Dievs mani ir ielicis tādā zemē un vēlējis man būt latvietei, tad es vispār nekas cits nespēju būt. Jo tā ir mana tauta, mana zeme, mans tēvs, mana māte.»

Filmu iespējams iegādāties šeit - www.butlatvietim.lv.


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Mirta, Ziedīte
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».