Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Kārļa Rebiņa piemiņai
01.06.2016

Kārlis Rebiņš dzimis 1924. gada 10. septembrī Sēlijā, 18 km no Daugavpils Vecsalienā Salienas pagasta «Sudrabos»).

1940. gadā okupanti pārtrauca latviešu zemnieku mierīgo dzīvi.

Sākās Otrais pasaules karš. Rebiņu ģimenei izdevās pārdzīvot Baigo gadu. Tēvam gan šajā laikā nācās slēpties mežā.

1942. gadā Kārlis kopā ar brāli iestājas vācu vilcienu apsardzes dienestā, bet 1943. gadā viņš jau ir latviešu leģiona 19. divīzijas karavīrs. Seko kaujas Tīreļpurvā, Kurzemes cietoksnī, Vācijā, cīņas Dienvidslāvijā pret Tito partizāniem, amerikāņu gūsts.

Pēc atbrīvošanas no gūsta un dažiem Vācijā pavadītiem gadiem 1951. gadā Kārlis Rebiņš kopā ar savu brāli Zigfrīdu Rebiņu izceļo uz Ameriku, kur pavadīts gandrīz viss darba mūžs, nodibināta ģimene, pasaulē nākušas divas meitas.

1994. gada 16. oktōbrī Kārlis ar savu sunīti atgriezās dzimtenē. Tukuma rajona Džūkstes pagastā viņš nopirka māju – «Vārpas». Savas «Vārpas» viņš ļoti pamatīgi restaurēja un pārbūvēja, tā izpelnoties pašvaldības uzslavu.

Tie, kuri pazina K. Rebiņu, atceras viņu kā pārliecinātu un nelokāmu latviskas Latvijas patriotu. Viņš bija drosmīgs, savos uzskatos atklāts un tiešs.

K. Rebiņš aktīvi darbojās un financiāli atbalstīja latviskas un partriotiskas organizācijas un to preses izdevumus.

Viņš mira «Vārpās» 85 gadu vecumā.

Kārlis Apsītis-Ozoliņš Talsos izveidojis zemessargu bataljonu, bijis partijas «Tēvzemei un Brīvībai» dalībnieks. Viņš vienmēr ir aizstāvējis Latvijas intereses un viņam ir rūpējusi taisnība, tādēļ viņam atņemtas visas dienesta pakāpes, viņš izmests no zemessargiem un partijas. Viņa patriotisma spilgts piemērs bijis neilgi pirms viņa nāves. Būdams smagi slims, viņš 16. martā pamanījies aizlavīties no Gaiļezera slimnīcas un nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Par spīti tam, ka viņu no zemessardzes izslēdza, viņš glabāts ar militāru godu. Kārlis Apsītis-Ozoliņš bijis arī biedrības «Latvietis» dalībnieks jau no paša sākuma.

2010. gada 1. jūlijā biedrība «Latvietis» kopā ar citiem latviešu patriotiem atklāja K. Rebiņa pieminekli. Nolēmām turpmāk katru gadu pulcēties Kārļa Apsīša-Ozoliņa atdusas vietā Lībagu pagasta Bungu kapos un pēc tam pie šī pieminekļa, lai godinātu abus cienījamo latviešus – Kārli Rebiņu un Kārli Apsīti-Ozoliņu un būtu vienoti savās domās un darbos.

Pulcēsimies 2016. gada 3. jūlijā plkst. 10.30 pagriezienā no Rīgas - Liepājas šosejas uz Tukumu (A9 un P98 krustojumā).

Aicinām visus piedalīties piemiņas sarīkojumā.


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».