Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Piemineklis latviešu karavīru varonībai
23.12.2005

Udo Intis Sietiņš. Par zemi, ko mīlam... Latviešu dzelzskrustnieki. R. 2005. LDKS.

Latviešu karavīru piemiņai veltīto grāmatu klāstu papildinājusi jauna grāmata. 14. decembrī Latvijas Kara muzejā tika prezentēts albums par latviešu karavīriem, kuri Otrā pasaules kara laikā par kaujas nopelniem apbalvoti ar Dzelzs krustu. Ir noslēdzies gandrīz 10 gadus ilgs neatlaidīga darba posms.

Lēmumu par šāda izdevuma sagatavošanu trimdā nodibinātā Latviešu Dzelzskrusta kavalieru savienības valde pieņēma jau 1996. gadā. Tika veikts tiešām titānisks darbs, pārskatot dažādus avotus, dokumentus un liecības, lai grāmatā ietvertā informācija būtu pēc iespējas pilnīgāka. Darbs veikts tikai par trimdas un dzimtenes tautiešu, kā arī Daugavas Vanagu organizācijas brīvprātīgajiem ziedojumiem.

No apmēram 150000 latviešu karavīru, kuri piedalījās cīņās pret boļševismu, ar augstākajiem apbalvojumiem apbalvoto skaits tuvojas 4000. Grāmatā apkopota informācija par 3323 apbalvotajiem ar otrās šķiras Dzelzs krustu, no tiem 461 apbalvots arī ar šā ordeņa pirmo šķiru. No šiem pēdējiem vēl 16 saņēma Vācu krustu zeltā un 12 Dzelzs krusta Bruņinieka krustu. Pēc iespējas apbalvoto saraksts papildināts ar ģīmetnēm. Šis apbalvoto skaits būtiski atšķiras no senākos izdevumos publicētajiem skaitļiem, taču autors uzsver, ka arī viņš vēl nevar garantēt saraksta simtprocentīgu pilnību. Varbūt vēl par kādu drosmīgu cīnītāju trūkst ziņu.

Ir prieks, ka daudzajām karavīru atmiņu grāmatām pēdējā laikā ir pievienojies 1004 fotogrāfiju albums Latviešu leģionāri ar paskaidrojošo tekstu arī angļu valodā un grāmatu plauktu tagad papildina jaunais neapšaubāmi vērtīgais izdevums. Tas ir apliecinājums, ka latviešu karavīru piemiņa tiks saglabāta mūžīgi mūžos.


Jānis Maurītis


Vārda dienas
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».