Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Atklāta vēstule LTV ģenerāldirektoram
22.04.2010

Skatoties valsts LTV Panorāmu liekas, ka ne Jums, ne LTV1 direktorei Baibai Šmitei, ne arī ziņu direktoram Marekam Gailītim nav laika vai interese tur novērst atklāto ņirgāšanos par valsts - latviešu - valodu. Jau ilgāku laiku tur uzdarbojas kāds, kas tiek dēvēts par «žurnalistu» - Miroslavs Kodis, kas valsts valodu prot ābečnieka līmenī. Viņš, vārdus kropļojot, latviski runā tik nepareizi, ka pat nevar saprast, par ko. Es jau neprasu, lai šo neaizvietojamo «žurnalistu» patriektu no LTV, bet viņam ar tādam valsts valodas zināšanām īstā vieta būt par sētnieku LTV, bet vakaros pēc darba neklātienē varētu beigt septiņas klases un tad piedāvāt sevi žurnālista pienākumu pildīšanai valsts TV. Vai, pieņemot darbā šo slavenību, netika pārbaudītas viņa valodas zināšanas un valsts valodas sertifikāts - vai tas īsts jeb viltots ?

Verga vai klanīšanās sindroms latviešiem jau tika uzspiests, sākot ar cara totālās pārkrievošanas politiku, kur ar vācu baronu un latvijiešu vagaru starpniecību spieda, lai latvietis ar saliegtu muguru staigājot, vienmēr bučotu gan brūno, gan sarkano lielkungu rokas. Okupācijas terorā pie atkārtotas pārkrievošanas pat komunisti tik zemu neklanījās, kā to dara LTV, kas ir it kā neatkarīgas Latvijas valsts kanāls. Toreiz Rīgas TV visi diktori un korespondenti perfekti 100% prata latviešu valodu teicamā dikcijā. Un tas ir galvenais priekšnosacījums televīzijā ikvienā valstī. Tādēļ rodas jautājums, kur rodas šīs verga dvēseles LTV, kas uzspļauj valsts valodai ? Sen ir šaubas par LTV nacionālo stāju, jo tā bieži ignorē to, kas latvju tautai tuvs un svēts. Kad atvadījās un zemes klēpī guldīja latviešu sirdsapziņu dzejnieku Andreju Eglīti, tas tika slēpts no tautas. Šādu piemēru ir daudz. Bet raidlaiku gan bieži piedāvā tādiem, kas diktē latviešiem klanīties zemāk par zemi un arī tādiem, kas nīst mūsu tēvzemi. Notikumi Panorāmā bieži tiek traktēti pēc Maskavas receptes. Laikam tur pie teikšanas esošiem ir vājas zināšanas vēsturē, jo šai valstī jau aizliedz mācīt savu vēsturi skolās un tādēļ jau daudzi pat nezina, ka mēs bijām 50 gadus okupācijas jūgā. Par to cīnījās nacionālie partizāni un nacionālie disidenti. Mūsu liktenis ir līdzīgs varonīgai čečenu tautai. Saucot čečenu brīvības cīnītājus par teroristiem vai bandītiem, LTV iespļauj sejā man, nacionālajiem disidentiem un visiem, kas cīnījās par brīvu, 18. novembra Latviju. Bet LTV bieži tiek nīsti patrioti, kas cīnās par latviskām vērtībām. Tie vienmēr tiek apsaukāti par radikāļiem un citos lamu vārdos. Bet tos, kas nīst Latviju sauc par atbrīvotājiem, nevis okupantiem. Komiski un idiotiski ir saukt visas latviski runājošas partijas par labējām, ja no labēja virziena nav ne smakas. Tik pat stulbi ir dēvēt par kreisajām visa partijas, kas nīst Latviju un latviešu valodu, jo daudzas no tām ir pat šovinistiskas.

Nesen pārsteidza LTV 7, kur pēc Dinamo spēles ar Znaroka komandu latviešu raidījuma notika preses konference, kur rupji pārkāpa valsts valodas likumu un nekas netika tulkots valsts valodā, kā paredz likums. Prasu bargi sodīt valsts valodas nīdējus!!! Tāpat Panorāmā notiek daudzu svešvalodu diskriminācija, un nelikumīgā krievu valodas privileģēšana. Visam svešvalodām ir jābūt vienādām tiesībām un krievu valodu arī tulkojot jāslāpē, kā citas, nevis privileģējot to jāatļauj un jālieto subtitrus. Saprastu, ka privileģētu ES sarunvalodas - angļu – lietošanu un tad lietotu subtitrus. Pilnīgi visas svešvalodas ir jāslāpē un jātulko latviski!!! Viss, kas notiek LTV, var notikt tikai tur, kur āzis iecelts par dārznieku. Lai ātrāk darītu galu valsts valodas nīšanai LTV, lūgšu arī palīgā LRTP, VVC, lai pārbauda V. Kodis valsts valodas zināšanas un viņa valsts valodas sertifikātu vai tas īsts vai viltots? Tā viena darvas karote var sabojāt mucu saldā medus. Es un visi latvieši, kam rūp mūsu nacionālās vērtības cer un tic, ka reiz Panorāmu varēsim skatīties bez riebuma, ka tur vienmēr skanēs mūsu mīļā, godājamā mātes – latviešu - valoda, kas ir pati skaistākā no visām.

Godātais ģenerāldirektora kungs, gaidīšu Jūsu atbildi, ka to paredz likumdošana. Gribētu zināt pieņemtos mērus, lai uz visiem laikiem ar visām saknēm izravētu ņirgāšanos par mūsu latviešu valodu. Paldies.


Lotārs Stūre
Politiski represētais PSRS okupācijā

Foto: vidū autors

Komentāri
Ritma Pedece  28.04.2010 22:18:30
Jā,visi teksti no svešvalodām bez izņēmuma ir jātulko latviešu valodā.Skatītāji un klausītāji vēlās,lai visi teksti TV tiktu izrunāti skaidrā latviešu valodā.Pretējā gadījumā tas kaitina tautu. Un,loģiski,gribās pajautāt - kad šīs bezjēdzības tiks novērstas?

Leonards Inkins  29.04.2010 10:31:52
Šādu lauzīto latviešu atrašanās TV un galvenais skatītākajo ziņu raidījumos ir ar nolūku: pieradināt mūs pie kroplas valodas, aizkadrā sakot - tas taču nav galveneis, domu taču sapratāt. Un ar laiku arī mēs tā sākam runāt un ja nav valodas, tad nav arī tautas...


Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Laine, Raimonds, Vilnis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».